Hvidovre Idrætsforening (HIF) fylder 100 år
Den 15. oktober 2025 fylder Hvidovre Idrætsforening 100 år. Dette vil naturligvis blive markeret og fejret på mange forskellige måder i løbet af jubilæumsåret 2025
SPORT: Fra beskeden begyndelse til stor succes.
Et helt århundrede er gået, siden en tilflytter ved navn Helmer Grand under en cykeltur i sommeren 1925 observerede ca. 15 drenge og en 5-6 unge mænd, der var i gang med noget boldspil. Af ren og skær nysgerrighed stoppede Grand op og spurgte drengene og de unge mænd, om det var den eneste form for sport, der blev dyrket i Hvidovre. Da dette blev bekræftet, foreslog han straks, at de sammen skulle mødes kort tid efter på Risbjerggård Kro, for at drøfte stiftelsen af en idrætsforening. Dette møde fandt sted i september 1925, hvor man nedsatte et udvalg på 5 personer, der fik til opgave at udarbejde forslag til love for en idrætsforening. Den 15. oktober mødtes udvalget atter, og her blev man enige om de love, der skulle fremlægges på en kommende generalforsamling. To måneder senere afholdtes så den første officielle generalforsamling, hvor Helmer Grand blev valgt til formand, Laurits Skov til næstformand, Albert Johansen til sekretær og W. Henning til kasserer. Hvidovre Idrætsforening (HIF) var en realitet.
Det blev senere vedtaget, at den officielle stiftelsesdag for Hvidovre Idrætsforening skulle være 15. oktober, 1925.
På det tidspunkt var Hvidovre fortsat et sted ”ude på landet” med bondegårde og marker med græssende køer og heste. Det officielle indbyggertal i Hvidovre Sogn var kun omkring 1.500, selvom man nok bør lægge yderligere et par tusinde indbyggere til, som boede mere eller mindre lovligt i sognets mange små fritidshuse.
Faciliteterne
I 1926 tildelte sognerådet Hvidovre Idrætsforening sin første idrætsplads i det nordlige Hvidovre (Holmegården).
Her boede man indtil 1936, hvor HIF fik baner stillet til rådighed ved Risbjerggård. I 1938 flyttede man til banerne ved Idrætsvej, men først i 1954 begyndte man bygningen af et nyt klubhus. Det nye klubhus blev officielt indviet i maj måned 1955. Dansborghallen kom til i 1966 efterfulgt i 1970 af den nuværende tribune på Sollentuna Allé. En lang række skoler i Hvidovre har også igennem årene bidraget med faciliteter til træningspas og kampe.
Idrætsgrene og organisation
Fra starten var HIF tænkt som en flerstrenget idrætsforening, hvor derudover fodbold var mulighed for at dyrke vidt forskellige idrætsgrene som gymnastik, boksning, bordtennis, badminton, håndbold m.fl. Men det var fodbolden, der hurtigt blev den største idrætsgren. Senere kom også håndbold og atletik til at spille betydelige roller i foreningen.
Fra 1925 til 1955 fungerede HIF som en stor forening, men i 1955 valgte man at opdele foreningen i tre selvstændige afdelinger for henholdsvis fodbold, håndbold og atletik med hver sin bestyrelse. Ovenover denne konstruktion etablerede man en hovedbestyrelse samt et repræsentantskab, som den dag i dag er foreningens højeste myndighed.
I 1991 blev Hvidovre Fodbold A/S stiftet som et selvstændigt selskab med det formål at drive den del af Hvidovre Idrætsforenings virksomhed, der vedrører kontraktfodbold, og i 2005 besluttede et større antal loyale HIF-støtter, at stifte et holdingselskab, Hvidovre Holding A/S, der den dag i dag ejer 100% af Hvidovre Fodbold A/S.
I 1997 valgte atletikafdelingen at forlade HIF som følge af fusionen mellem HIF Atletik og Hvidovre Atletik Klub (HAK).
Store sportslige resultater
Igennem årene har alle tre HIF-afdelinger opnået flotte og bemærkelsesværdige resultater i form af bl.a. danske mesterskaber, ligesom mange af HIF’s idrætsudøvere har markeret sig både nationalt og internationalt.
HIF fodbold har således vundet det danske mesterskab 4 gange (1966, 1973, 1981 og YDM i 1971) samt et pokalmesterskab i 1980. HIF fodbold har også udviklet mange landsholdsspillere. Håndbolden har ligeledes vundet danske ynglingemesterskaber(1966 & 1972), og har også været leverandør af spillere til diverse ungdomslandshold. I de årtier hvor HIF atletik stadig var del af HIF-familien, opnåede atletikafdelingen et væld af individuelle danske og internationale mesterskaber samt et DM holdguld for kvinder i 1973, ligesom HIF atletik også har været leverandør af deltagere på det danske atletiklandshold.
Fundamentet for Hvidovre Idrætsforening
Baggrunden for foreningens positive udvikling igennem snart 100 år kan i høj grad tilskrives de mange frivillige ledere og trænere, som har udgjort selve forudsætningen for at tusindvis af børn, unge samt voksne igennem tiden har haft mulighed for at dyrke deres idræt og udvikle og udfordre sig selv i samspil med andre. Et fundament bygget på værdier som fællesskab, respekt, tillid og viljen til at gøre en forskel. Et helt særligt succeskriterium for HIF har været det systematiske ungdomsarbejde, som den dag i dag har højeste prioritet i foreningens afdelinger. Nævnes bør det også, at foreningen fra sin start har mødt stor opbakning og forståelse fra det kommunale. Tak for det.
HIF’s sociale rolle
HIF’s sociale ansvarlighed er i tidens løb kommet til udtryk gennem arbejdet med at inkludere alle samfundsgrupper, herunder børn og unge med forskellig etnicitet og kulturel baggrund. Denne inklusionsindsats har gjort HIF til et positivt eksempel på, hvordan en sportsforening kan bidrage til social integration og medvirke til at skabe en stærk lokal sammenhængskraft. Hvidovre Idrætsforening har også på denne måde været en medvirkende drivkraft for Hvidovres identitet som by.
På selve jubilæumsdagen den 15. oktober, 2025 vil HIF’s hovedbestyrelse udgive en 100-års jubilæumsbog, der i detaljer fortæller hele den spændende historie om Hvidovre Idrætsforening fra den spæde start i oktober 1925 til den succesrige klub, som HIF i dag har udviklet sig til.
I forbindelse med jubilæet er der oprettet en hjemmeside, der kan tilgås via linket https://hif100aar.dk/ – her vil man kunne læse yderligere om HIF’s historie samt løbende holde sig orienteret om aktiviteter og arrangementer, som vil finde sted i løbet af jubilæumsåret 2025.
På vegne af Jubilæumsudvalget og HIF’s hovedbestyrelse
Teddy Hebo Larsen,
Formand