Grøn Pulje baner vejen for en grønnere by

Grøn Pulje baner vejen for en grønnere by

Drømmer du om mere grønt i dit lokalområde? Med den nye Grøn Pulje kan borgere, boligforeninger og institutioner i Hvidovre nu søge støtte til at gøre byen mere bæredygtig og naturskøn

NYHEDER: Hvidovre Kommune har netop lanceret Grøn Pulje – en ny pulje, der skal bringe mere natur og bæredygtighed til byens fællesarealer.

Puljen, som er vedtaget i forbindelse med Budget 2025, samler de tidligere puljer Grøn By Puljen og byforbedringspuljen Grøn Trafiksanering i én samlet ordning.

Grøn Pulje henvender sig til alle, der ønsker at bidrage til en grønnere by – fra grundejerforeninger, boligforeninger og borgergrupper til skoler, institutioner og lokale foreninger. Eneste krav er, at de ansøgte arealer er offentligt tilgængelige, hvilket åbner for en bred vifte af muligheder for at gøre både offentligt ejede områder og privat ejede fællesarealer mere attraktive og grønne.

– Grøn Pulje er et vigtigt skridt i vores fælles bestræbelser på at omdanne Hvidovre til en mere bæredygtig og naturnær by. Ved at samle ressourcerne i én samlet pulje skaber vi bedre forudsætning for, at både små og store grønne projekter kan blomstre og sætte et varigt præg på vores bymiljø, siger Kristina Young, formand for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget i Hvidovre Kommune.

Grøn Pulje understøtter Hvidovres vision om en grønnere by og er i tråd med de ambitiøse mål for klima, biodiversitet og rekreation, som er vedtaget med Hvidovrestrategien, Klimaplan 2045 og kommunens træpolitik. Projekter, som der søges støtte til, skal derfor skabe et vedvarende grønt præg, der forbedrer klimaet, øger biodiversiteten og bidrager til et levende og indbydende bymiljø.

To veje til en grønnere by

Grøn Pulje er opdelt i to kategorier: ”Grønne tiltag”, hvor kommunen finansierer alle af udgifterne, og ”Grøn trafiksanering” til f.eks. vejtræer, hvor ansøger dækker 30% af udgifterne, mens kommunen bidrager med de resterende 70%.

Puljen kan søges af boligforeninger, grundejerforeninger, borgergrupper, skoler, institutioner og foreninger, så længe projektet foregår på et offentligt tilgængeligt areal.

Det bliver vægtet højt, at de ansøgte projekter understøtter kommunens målsætninger for klima, biodiversitet og rekreative grønne områder, så de skaber en varig forbedring af bymiljøet.

Hvidovre Kommune har lavet et idékatalog med en række eksempler på forskellige måder at begrønne byen, afhængig af hvilken type areal, der er til rådighed.

Hjælp til finansiering

Puljen er åben for ansøgninger, og deadline for 2025 er den 1. juni. Kommunen vurderer ansøgningerne i løbet af året, og en evaluering af ansøgninger til puljen forventes fremlagt til politisk godkendelse i september 2025.

For at gøre det lettere at realisere større projekter, har Hvidovre Kommune besluttet, at ansøgere i særlige tilfælde kan få hjælp til finansieringen via en afregningsordning. Det betyder, at ansøgere ikke nødvendigvis selv skal lægge ud for udgifterne, før de får tilskuddet udbetalt. Læs mere om puljen og hvordan du ansøger på hvidovre.dk/grønpulje

FAKTA

Puljen kan ansøges én gang årligt. For 2025 er ansøgningsfristen 1. juni, og de enkelte projektforslag evalueres i løbet af året med politisk godkendelse i september 2025.

Der er afsat 1,8 mio. kr. årligt i budgetperioden 2025-2028 til begrønningsprojekter.

De første tre års pleje (etableringspleje) indgår i projektets anlægsbudget, mens plejeudgifter fra år fire fremover påhviler ejeren af arealet.

I særlige tilfælde kan kommunen etablere afregningsordninger, så ansøgere ikke behøver at lægge ud for større udgifter.

menu
menu