Kommunen vil bevare Solgården og Kastanjehuset

– men bygninger kræver store investeringer
NYHEDER: Solgården og Kastanjehuset er populære dagtilbud med stor betydning for lokalområdet. Hvidovre Kommune arbejder derfor på at sikre institutionernes fremtid og har i den forbindelse fået udarbejdet en uvildig rapport om bygningernes tilstand.
Rapporten dokumenterer desværre omfattende problemer med bygningernes stand, herunder nedslidte facader, udfordringer med brandsikringen og forældede el- og vandsystemer.
- Selvom der godt kan drives dagtilbud i bygningerne i dag, så bekræfter rapporten, at vi står med en stor udfordring: Det vil kræve betydelige investeringer at fremtidssikre bygningerne, så de også i de kommende år kan danne ramme for en tryg hverdag for både børn og voksne, siger borgmester Anders Wolf Andresen.
Den uvildige rapport, som er udarbejdet af rådgivningsfirmaet Wissenberg, er lavet på baggrund af nuværende forhold og en række antagelser om tilstanden af fx kloakker, tag og jordkvalitet. På den baggrund viser rapporten, at det vil koste op imod 50 mio. kr. at få bugt med det nuværende vedligeholdelsesefterslæb. En mere grundig istandsættelse vil beløbe sig til ca. 70 mio. kr., og en total nedrivning og nybygning vil koste op imod 90 mio. kr.
Rapporten afslører dog også potentielle mangler i brandsikkerheden, som muligvis ikke lever op til gældende lovkrav. Hvidovre Kommune har derfor kontaktet rette myndighed og bygningsejeren, Frelsens Hær, for at få problemet udbedret hurtigst muligt.
Arbejder for en løsning
Hvidovre Kommune har gennem længere tid været i dialog med Frelsens Hær om en mulig overtagelse af bygningerne og grunden, så institutionerne kan fortsætte som selvejende dagtilbud. Den nye rapport understreger dog, at bygningernes nuværende stand gør det svært at fortsætte driften i en længere årrække uden en større investering.
- Det er desværre tydeligt, at bygningerne ikke er blevet vedligeholdt ordentligt gennem årene og nu kræver en stor investering, hvis de også i fremtiden skal huse daginstitutioner. Det vil kræve politisk flertal for at afsætte de nødvendige midler. Vi ønsker at bevare dagtilbuddene som selvejende institutioner, men samtidig sikre sunde og trygge rammer for børn og medarbejdere. Derfor arbejder vi på en løsning, der både er økonomisk ansvarlig og bæredygtig, siger Anders Wolf Andresen.
En mulig model er, at Hvidovre Kommune overtager bygningerne fra Frelsens Hær, hvorefter FOBU (Foreningen af Opholdssteder, Botilbud og Udviklingsprojekter) kan overtage driften. Samtidig vil der blive indgået en vedligeholdelsesplan i samarbejde med forældrebestyrelsen.
- Vores primære mål er at sikre, at dagtilbuddene kan fortsætte som selvejende institutioner, og vi er indstillet på at finde en holdbar løsning. Men vi kan ikke ignorere, at vi står med bygninger, der kræver meget store investeringer, hvis vi vil sikre dagtilbuddenes fortsatte drift i de samme bygninger i fremtiden. Nu ser vi frem til en konstruktiv dialog med Frelsens Hær og FOBU for at finde en vej frem, der både giver mening for børnene og for kommunens økonomi, siger Anders Wolf Andresen.
Den videre proces afhænger nu af de politiske forhandlinger samt forhandlinger med FOBU og Frelsens Hær.