Balanceret boligudvikling skal sikre plads til alle

Balanceret boligudvikling skal sikre plads til alle

Vi ønsker en by hvor alle kan trives, skriver CHARLOTTE MUNCH i svar til John Stahlschmidt Møller:

LÆSERDEBAT: I forrige uges avis spørger John Stahlschmidt Møller, om boligpolitik er ”Hot eller not”. Som formand for By- og Planudvalget er jeg ikke i tvivl: Boligpolitik er helt afgørende, når det kommer til udviklingen af vores by.
Derfor vil jeg også sige tak for læserbrevet og de konstruktive forslag, du fremlægger. Jeg er glad for, at du engagerer dig og tager aktiv del i debatten om vores kommune.
 I Hvidovre har vi en stærk ambition om at sikre en balanceret og bæredygtig boligudvikling, hvor der er plads til både nuværende borgere og tilflyttere i alle aldre. Derfor vedtog vi i 2019 en Boligpolitik, der netop har til formål at sikre, at boligudbuddet i Hvidovre matcher de skiftende behov i vores by. Det er afgørende for os, at vi tænker langsigtet og helhedsorienteret, så vi skaber en by med en bred vifte af boligtyper og -størrelser. Her skal både være plads til små, billige boliger og større, moderne familievillaer – men der skal også være et bæredygtigt forhold mellem forskellige ejerformer som leje-, andels- og ejerboliger.
 Kommuneplanen og vores nye planstrategi, Hvidovre­strategien, understøtter også denne ambition. Hvidovre er fortsat en populær kommune, og vi oplever en stor interesse fra investorer. Det skal vi udnytte konstruktivt, så vi sammen med boligforeninger, grundejere og investorer får skabt en boligmasse, der afspejler vores borgeres behov.
Vi er med projektet ”Senior­venlig by – god for alle generationer” også i gang med at involvere Hvidovres seniorer (og andre borgere) i, hvordan byens rum kan indrettes, så de fremmer livsglæde, forebygger ensomhed og styrker samvær på tværs af generationer. Senest er Kommunalbestyrelsen i den nye budgetaftale blevet enige om at arbejde for at skabe flere seniorboliger som en mulighed for, at byens seniorer kan blive i byen.
Dit forslag om at stoppe godkendelsen af nye private lejeboliger og i stedet at skabe muligheder for blandede boligformer er idealistisk, men desværre ikke realistisk. Kommunen har nemlig ikke mulighed for at bestemme ejerformerne i nye boligprojekter, medmindre vi selv ejer grunden. Eneste undtagelse er, at kommunen i nye lokalplaner kan kræve, at op til 25 % af boligerne bliver almene, hvis der ikke har været boliger i området tidligere. For at få nogle blandede bebyggelser bliver denne mulighed udnyttet i flere af vores byudviklingsområder.
Når det er sagt, udgør privat udlejning i dag under 5 % af etageboligerne i Hvidovre, mens de almene boligafdelinger udgør 60 % af etageboligerne. De nye private lejeboliger i byudviklingsprojekterne skal derfor også ses som en måde at få et bredere udbud af boliger på i kommunen.
Din opfordring til at styrke samarbejdet med almene boligorganisationer og fremme helhedsplaner, der tager hensyn til både miljø, sundhed og fællesskab, er meget i tråd med de initiativer, vi allerede er i gang med. Vi ønsker netop at skabe en by, hvor alle kan trives, og hvor fællesskab og grøn omstilling går hånd i hånd.
Venlig hilsen,
Charlotte Munch,
formand for By- og Plan­udvalget i Hvidovre Kommune
menu
menu