Tuba, lejrskole og Familieliv står for skud

 Tuba, lejrskole og Familieliv står for skud

Budgettet er skudt i gang:

NYHEDER: Årets budgetarbejde tager udgangspunkt i den kommunale administrations mange besparelsesforslag. Samlet foreslås der besparelser for knap 52 mio. kr.
Hvidovre Avis vil frem til budgetvedtagelse beskrive nogle af de emner, der er lagt frem som besparelsesforslag. I denne uge beskriver avisen lukning af Familieliv, ændring af lukketid i daginstitutioner, afskaffelse af lejrskole og stop for tilskud til TUBA.
Nedlæggelse af TUBA - besparelse i 2025 375.000kr, derefter 563.000kr. årligt:
Den selvejende organisation TUBA tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug. Hvidovre Kommune har indgået en aftale med TUBA, og rammen for aftalen er, at der årligt er ca. 22-27 personer, der modtager behandling.
I 2023 var 25 unge fra Hvidovre Kommune i behandling i TUBA. De fleste modtagere af TUBAs tilbud har været i aldersgruppen 25-35 år.
- De unge har haft overvejende godt udbytte af behandlingen. Hvis aftalen med TUBA opsiges, er der i Hvidovre Kommune ikke tilbud, der direkte kan erstatte TUBAs tilbud. Hvis tilbuddet ikke længere er til rådighed, kan de unge op til 25 år benytte sig af kommunens gratis psykologordning for 15-25-årige, i nogle tilfælde søge henvisning til psykologhjælp via egen læge, benytte sig af åbne rådgivningstilbud på voksenområdet eller alternativt søge behandling i privat regi, skriver Hvidovre Kommunes administration om TUBA.
Der er 6 måneders opsigelse på aftalen med TUBA. En opsigelse af aftalen med TUBA pr. 1. november vil således kunne få effekt fra 1. maj 2025.
 Nedlæggelse af Familieliv - besparelse 916.000kr. i 2025, de følgende år 1,57 mio. kr. årligt:
Familieliv Hvidovre er et fødsels- og familieforberedelseskursus til førstegangsforældre på 14 kursusgange. Sundhedsplejen afholder kursusrækken i tæt samarbejde og med deltagelse af jordemødre fra Hvidovre Hospital, relevante fagfolk og frivillige og private aktører. Formålet er at styrke deltagernes forældrekompetencer ved blandt andet at give mulighed for at netværk med andre nye småbørnsfamilier, herunder give alle familietyper mulighed for at spejle sig i hinanden. Familierne får information, råd og inspiration til en god start på familielivet. Der er fokus på alle i familien, både barnet, forældrene og evt. andre nære voksne. Temaerne i Familieliv Hvidovre spænder bredt: Fødselsforberedelse, amning, tilknytning mellem barn og forældre, sansemotorisk udvikling, søvn, førstehjælp, tandpleje og start i dagtilbud. Stort set alle i målgruppen (forældre til ca. 600 børn årligt) tilmelder sig Familieliv Hvidovre. Omkring en femtedel af familierne fraflytter kommunen inden afslutning af kursusforløbet. Fremmødet er 70-90 pct. til og med den 11. af de 14 mødegange.
 Hvidovre Kommunes administration beskriver en række mulige konsekvenser ved nedlæggelse af tilbudet:
 - En mindre grad af tryghed og sikkerhed i forhold til forældreskabet. Mindre fødselsforberedelse og deraf større risiko for komplikationer ved fødslen og evt. større behov for fødselsforberedelse i privat regi. Potentielt flere efterfødselsreaktioner og forældre, der vil henvende sig i børnemodtagelsen i regionalt regi, indledes det.
 Endvidere er det ikke hele tilbuddets budget, der kan spares, da en række ydelser, som indgår i tilbuddet, er lovpligtige og fortsat skal løftes i sundhedsplejen. Det gælder besøg til alle forældre i forbindelse med overgangskost, opstart af familienetværk (tidligere mødregrupper), flere besøg af sundhedsplejersken i hjemmet hos familier i udsat position eller familier med behov for ekstra råd og vejledning, fremgår det af beskrivelsen til politikerne.
- En beslutning om at nedlægge Familieliv Hvidovre, vil først kunne få virkning fra 1. juni 2025 på grund af opsigelsesvarsler for ansatte. En beslutning om at nedlægge Familieliv Hvidovre vil medføre, at nogle af de igangsatte forældreforløb vil blive afsluttet, før alle de planlagte kursusgange er gennemført, står der endvidere materialet.
 Ændring af åbningstid i daginstitutioner - besparelse på 1,2 mio. kr. årligt:
 Daginstitutionerne har i dag en ugentlig åbningstid på 51,5 timer. Det er op til forældre- og institutionsbestyrelser at fordele de åbne timer på ugens fem dage. De fleste daginstitutioner har åbent mandag til torsdag kl. 06.30-17.00 og fredag kl. 06.30-16. Hvis den ugentlige åbningstidreduceres med 1,5 timer om ugen, vil den ugentlige åbningstid være 50 timer om ugen.
 - Hvis åbningstiden reduceres, vil der blive fjernet lønsum fra daginstitutionerne, svarende til det antal medarbejdere, der er i dagtilbuddene i ydertimerne. Forslaget vil forventeligt ikke føre til afskedigelser i 2024, da der er tale om et meget lille beløb pr. daginstitution i 2024. Det kan ikke afvises, at der vil ske afskedigelser som følge af forslaget i 2025, men det er forventningen at flere af dagtilbuddene vil kunne tilpasse uden afskedigelser til følge, skriver administrationen til politikerne.
 I beskrivelsen af forslaget fremgår det endvidere, at forslaget har negativ betydning for normeringsopgørelsen (altså antallet af børn pr. voksen i dagtilbuddene), da der ikke korrigeres for åbningstid i normeringsopgørelsen, og der samlet set vil være færre pædagogiske medarbejdere, som følge af forslaget.
- Der vil dog være et uændret antal pædagogiske medarbejdere i åbningstiden, hvorfor normeringen reelt ikke reduceres. Center for Børn og Familier vurderer, at besparelsen ikke vil medføre, at Hvidovre Kommune ikke kan leve op til lovkravet om minimumsnormeringer i dagtilbud.
 Hvis forslaget godkendes politisk, vil det være institutions- og forældrebestyrelserne, der skal beslutte, hvordan reduktionen i åbningstid skal udmøntes. Administrationen påpeger desuden, at der er tale om en nettobesparelse, da forældrebetalingen reduceres.
 Afskaffelse af lejrskole i store klasser - besparelse 2,59 mio. kr. årligt:
Elever i 8. eller 9. klasse i Hvidovre Kommune har hidtil skullet på lejrtur. Midlerne til lejrskolen tildeles de almene skoler via budgettildelingsmodellen. I 2024 udløste en 8. klasse 113.000 kr. til brug på lejrskole. Disse midler dækker løn i forbindelsemed ansatte er på lejrskoler, vikardækning af deres øvrige timer samt evt. ture mv. Selve lejrturen i 8. kl. betales af kolonikontoen.- Formålet med at tage på lejrskoler er at give eleverne mulighed for at gøre erfaringer, som ikke kan gøres i skolen og som er med til at fremme dannelse og trivsel. Det giver oplevelser, som vækker elevernes tolerance og nysgerrighed over for hinanden og giver mulighed for nye venskaber, skrive administrationen til politikerne.
- Såfremt forslaget besluttes vil det betyde, at der skal ske en tilpasning af driften på kommunens kolonier, så der tages højde for den nedsatte aktivitet, skriver administrationen om forslaget.
Besparelsesforslagene er ikke vedtaget politisk, men er lagt op som inspiration for den budgetproces, der netop nu er i gang på rådhuset.

red
menu
menu