Holmene 2.0: Ny vin på gamle flasker

Holmene 2.0: Ny vin på gamle flasker

Smart spin at sælge det som naturbaseret stormflodssikring, mens erhvervsanvendelsen, uden hvilken det aldrig var blevet udtænkt, gemmes væk i en ”senere afklaringsproces”, skriver JOHN FRISENVÆNGE:

LÆSERDEBAT: Det er modigt, at vores borgmester som SFer har erklæret sig som tilhænger af landvinding ud for Avedøre Holme. Landvindingssagen baseres på en nytte-tankegang, der går ud på at havet – naturen – er værdiløs i sig selv men kan ”vindes” til gavn for mennesket. I Hovedstadsregionen har landvindingen en lang historie, der går tilbage til Christian den fjerde og tidligere. Avedøre Holme, Kystagerparken og Lodsparken er nyere eksempler på land, der er ”vundet” fra Havet.

Men det er ikke uden grund, at journalist Keld Hansens bog om de danske landvindingers historie fra 2008 fik titlen ”Det tabte land”. Anders Wolf Andresen og SF er i fornemt selskab blandt godsejere, velhavende borgere og industrifyrster, der i løbet af 250 år tørlagde havområder svarende til en procent af Danmarks landareal. For det vundne land var jo også tabt for havet, ålegræsset, fuglene og fiskene. I vores nærområde blev to trediedele af farvandet Kalveboderne opfyldt eller inddæmmet, og 15 kilometers naturlig kyststrækning blev reduceret til Strandsumpens 250 m.

Projektet skal ifølge forsideartiklen 15. januar beskytte mod stormflod og styrke naturen. Borgmesteren vil ”genetablere noget af den natur, der gik tabt, da Avedøre Holme blev anlagt”. Men det er ”falsk varebetegnelse”. Der bliver ikke ny natur – eksisterende havnatur omdannes til noget, der kan blive en slags landnatur. Givetvis med større rekreative muligheder end den nuværende havbund, som i dag kun ”er til nytte” for lystfiskere på dæmningen. Men de nuværende ålegræsenge og overliggende vandsøjle er måske nok forarmet af forurening og anden menneskelig påvirkning, men de er trods alt mere naturlige end opfyld med byggepladsjord og en arkitekttegnet kystlinje.

Stormflodssikring af Avedøre Holme kan klares alene ved at forstærke digerne, hvilket ikke kræver større opfyldninger. Andre steder er kystnaturen i langt større fare. Havstigninger forventes at drukne flere hektar strandenge på Sydamager og 16 kvadratkilometer strandenge på Saltholm. Vadefugle og ænder kan godt bruge genetablering af Avedøre Holmes tabte natur. Men det er usandsynligt, at det kan ske ved opfyldning med næringsrig byjord på 5 meters havdybde. Se Tippen i Sydhavnen. For at beskytte de til erhverv og infrastruktur tiltænkte dele af Holmene 2.0, skal disse også kystsikres til et niveau på ca. 4½ meter over havets nuværende overflade. Et terrænspring på 9-10 meter fra den nuværende havbund. De tabte kystnaturområder var en kombination af lavvandede fødesøgningsområder og lavtliggende strandenge, hvor vadefugle, måger og andefugle kunne bygge rede. Det kræver en flad bredhældning, der vil koste endnu mere havnatur. Og vil det kunne klare erosion fra bølger og havstrømme?

Der loves ”en mere naturlig kyststrækning”. På 5 meters havdybde er den naturlige kyst en klintekyst med rullesten, ikke en strandengskyst. Den nuværende dæmning er egentlig ikke så langt fra dette, hvis man ser bort fra asfalten og den lige linje. Vadefugle har også brug for plads. Det er ikke gjort med nogle meters rekreativt kystlandskab i kanten af et industriområde. Når dertil føjes ønsket om rekreative muligheder, bliver det meget svært for kystens fugleliv at finde fred og ro.

Jeg siger ikke, at der ikke kan komme natur. Den kan også få en vis værdi for fugle, insekter og planter, især hvis den anlægges og plejes hensigtsmæssigt. Måske også for ”min yndlingsart”, grønbroget tudse. Men det vil blive en anden natur, både end den nuværende havnatur, det inddæmmede områdes tabte natur og det som tabes ved fremtidige havstigninger. Den detalje er udeladt af omtalen. Projektets naturargumenter er dermed enten naive misforståelser eller bevidst vildledning.

Hvad angår at det er et ”nyt projekt” er der snarere tale om ”gammel vin på nye flasker”. Allerede den 6. september 2016 kunne denne avis fortælle, at Københavns Kommune havde tilbudt at deponere op mod 25 millioner m3 jord fra anlægsprojekter ud for Avedøre Holme. Det ville også være med til at styrke den regionale kystsikring. Da SF ved borgmesterskiftet for 4 år siden ”arvede” projektet med de 3 km² havopfyldning fra Socialdemokratiet, havde Holmene 1.0 fået tilføjet et rekreativt naturlandskab og visioner om 9 øer. Ideen om erhvervsudvidelse, kystsikring og ny natur baseret på modtagelse af byggepladsjord lever videre i Holmene 2.0, bare markedsført i en anden rækkefølge. Erhvervslivet og Fagbevægelsens ønsker om udvidelse af erhvervsområdet er sammen med mængderne af byggepladsjord først som sidst det økonomiske fundament bag projektet.

SF har tidligere været et venstrefløjsparti med en klar grøn profil men begrænset indflydelse. De gik i regering med Helle Torning Schmidt men trak sig igen, da en rød linje blev overskredet.

Med tilslutningen til landvindingsprojekter som Lynette­holm og Holmene forsøger partiet sig nu at vise sig som et regeringsdueligt magtparti, der kan fremstå som et brugbart alternativ for utilfredse socialdemokrater. Ikke flere røde linjer. Som en erhvervsvenlig landvindingsmand, der kan ”sælge” projektet som ”naturbaseret kystsikring”, har Anders Wolf Andresen vist at han er borgmesteregnet og måske mere. Men vil vælgerne belønne den slags vildledning?

John Frisenvænge, Hvidovre syd

 

menu
menu