Hvidovre Kommune har ”problematiske” investeringer

Hvidovre Kommune har ”problematiske” investeringer

69 kommunale investeringer kan være problematiske – oplister Gravercentret

NYHEDER: Ud af i alt 2.496 investeringer har Hvidovre Kommune 69 investeringer, der er udpeget som problematiske. Værdien af de såkaldt problematiske investeringer ligger dog på under 1% af værdien af de kommunale investeringer.
 Det har Gravercentret, Danmarks Center for Under­søgende Journalistik, sammen med Danwatch undersøgt og kortlagt. Kortlæggelsen er offentliggjort og tilgængelig for alle.
 – Vi har kortlagt, hvilke værdipapirer der ligger i de investeringsfonde og investeringsforeninger, som kommunerne har sat deres penge i. Disse oplysninger har vi sammenholdt med lister over hvilke værdipapirer, der er sortlistet af danske banker og pensionsselskaber samt FN, skriver Gravercentret om undersøgelsen.
I følge opgørelsen ligger de ”problematiske” investeringer i problemkategorierne: Kontroversielle våben, aktiviteter i besatte områder, menneskerettigheder, fossile brændstoffer, arbejdstagerrettigheder og Israel/Palæstina. Konkret drejer det sig om investeringer i f.eks. Tesla, McDonald’s, Walmart, Amazon, Teva, Airbnb og Bayer AG. Vi vender tilbage til, hvem der mener, at de konkrete investeringer er problematiske.
Lav andel
Ser man på resultatet for Hvidovre Kommunes investeringer, hvor 69 ud af 2.496 investeringer kan være problematiske, er der altså tale om, at knap 3 % af de kommunale investeringer falder i det røde felt. I kroner og øre er andelen dog procentmæssigt mindre. I følge opgørelsen er den totale markedsværdi for kommunens investeringer nemlig 637,7 mio. kr. Markedsværdien for de problematiske investeringer opgøres til 4,7 mio. kr., hvilket er under 1 %.
Hvidovre Kommune beskriver i kommunens finansielle strategi, hvilket kodeks man følger for investeringer:
 – Under ansvarlig investeringspolitik kommer et nyere kodeks kaldet UN PRI. På kapitalforvalterne arbejdes der med en tærskelværdi på 5 pct. forstået således, at op til 5 pct. af en virksomheds omsætning kan stamme fra de uønskede segmenter, fremgår det af kommunens hjemmeside.
I Gravercentrets kortlægning fremgår det, at blandt andet Danske Bank, Lærernes Pension, PenSam og ATP udpeger en række af de 69 investeringer som problematiske.
Hvidovre Avis har spurgt borgmester Anders Wolf Andresen og kommunaldirektør Jakob Thune om, hvad de mener om de såkaldt problematiske investeringer. Det har pga. deadline ikke været muligt at få svar til denne uges avis. Hvidovre Avis bringer deres svar i næste uges avis.

red
menu
menu