Borgmesterens nytårshilsen: Historisk aftale i 2024 med gode initiativer
Anders Wolf Andresen: – Godt nytår til alle Hvidovres borgere, foreninger, virksomheder og kommunalt ansatte!
NYHEDER: Vi står på tærsklen til et nyt år, og 2024 vil ikke bare være et år, vi bare lægger bag os. Det er et år, hvor der skete så meget godt og lærerigt i Hvidovre, som vi kan og skal bygge videre på i årene, der kommer.
Først og fremmest blev der indgået en historisk budgetaftale mellem samtlige partier i kommunalbestyrelsen. Selve forløbet var præget af mange gode og grundige drøftelser, og det endte med en aftale, som indeholder virkelig gode initiativer, som gavner både børn og voksne, den grønne omstilling og klimaet, kultur- og fritidsområdet og byudviklingen generelt.
Frugtbart samarbejde
Det frugtbare samarbejde om budgettet og også kommunens planstrategi – ”Hvidovrestrategien” – tegner godt for et fortsat bredt politisk samarbejde i Hvidovre, og jeg håber, at vi frem til kommunalvalget i november 2025 kan holde fast i den gode tone og gensidige respekt på tværs af partiskel. Sådan tjener vi Hvidovre bedst. Og sådan er vi også med til at give liv til Kommunalbestyrelsens vision: ”Der er VI i Hvidovre”.
Visionen har været udgangspunktet for både budgettet og Hvidovrestrategien, og den betyder grundlæggende, at vi fra Kommunalbestyrelsens side ønsker, at Hvidovre skal være en by, som er bygget på og af fællesskaber. At politikerne, kommunen, borgerne, foreninger og erhvervslivet er sammen om at skabe en god by, og at vi skal løse vores opgaver og udfordringer i samarbejde.
I Hvidovrestrategien, som blev vedtaget i november, beskriver vi, hvordan vi i årene, der kommer, vil have fokus på velfærd, fællesskaber og byens udvikling, og vi har fastlagt syv ambitioner, som vi vil arbejde med. Det er: Trivsel og udvikling for alle børn, selvstændige liv for alle borgere, lighed i sundhed, mangfoldighed og fællesskaber, gode muligheder for foreninger og aktivt medborgerskab, attraktive rammer for det lokale erhvervsliv, grøn og tryg by, balanceret by- og boligudvikling. Rigtig meget af det tog vi hul på med budgetaftalen, og borgere, foreninger og virksomheder kan godt forvente at blive involveret i arbejdet med at udvikle velfærden, fællesskaberne og byen allerede fra 2025.
I juni 2024 blev visionen for vores idræts- og foreningsfaciliteter offentliggjort, og det er noget af dét, som jeg ser frem til at drøfte videre med bl.a. foreningslivet. Sammenlagt er der afsat 250 mio. kr. på kommunens anlægsbudget over de næste fem år til investeringer i faciliteter, så der er tale om et markant løft. Mange vil også mene, at det er tiltrængt, og det er jeg enig i.
Et løft for skolerne
Et løft er også i gang på vores folkeskoler. De sidste nye skoletoiletter blevet færdige i 2024; i klasseværelser er ventilationen blevet forbedret, og en opgradering af faglokaler er i gang. Arbejdet med sikre skoleveje er også i fuld gang. Projektet ved Gungehusskolen er afsluttet, ved Holmegårdsskolen er der også lavet flere forbedringer, og i 2025 går arbejdet i gang ved Avedøre Skole.
Vi har i Kommunalbestyrelsen desuden afsat 50 mio. til Hvidovres folkeskoler over de kommende 4 år. Pengene skal bruges til, at medarbejdere, ledelse, administration, politikere, forældre og elever sammen kan skabe fremtidens folkeskole – en folkeskole, hvor alle børn og unge kan trives og har gode muligheder for at udvikle sig og indgå i fællesskabet. Det er en omfattende proces, som blev skudt i gang i dette efterår, og jeg glæder mig meget til at følge med i den udvikling, den vil bringe med sig.
Vores nye Fælles Ungdomsråd tager aktivt del i arbejdet med udviklingen af folkeskolen. Rådet havde deres debut med fremlæggelse af forslag til Kommunalbestyrelsen i 2024, og jeg tror, at jeg taler på vegne af hele Kommunalbestyrelsen, når jeg siger, at vi var meget imponerede over de unges arbejde, deres indsigt og omsorg for børn og unge generelt, som deres sagsfremstilling var udtryk for. Med sådan nogle kloge og reflekterede unge kan man kun være fortrøstningsfuld for fremtiden, som ellers på mange måder tegner udfordrende.
For deres skyld tog vi i kommunalbestyrelsen i året, der gik, også en beslutning om at trække os ud af kommune-samarbejdet om tandregulering. Vi kan ikke være bekendt, at vores børn skal vente i årevis med at få rettet tænder, og derfor er jeg glad for, at vi i 2025 forventer at blive klar med Hvidovre Kommunes egen tandreguleringsklinik. Den er ved at bliver indrettet lige nu.
Hvad angår de alleryngste Hvidovre-borgere, så håber jeg, at de og deres forældre i 2025 vil begynde at kunne mærke, at Kommunalbestyrelsen i 2024 valgte at styrke kommunens dagtilbud. Vi har afsat både midler til ekstra forberedelsestid til det pædagogiske personale og til uddannelse af flere meritpædagoger. Tanken er, at der er en tæt sammenhæng mellem kvalitet i dagtilbuddene og børnenes muligheder for at trives og udvikle sig...
Hvidovre skal jo være en god by for alle generationer. Den sætning er sagt og skrevet mange gange i 2024 i forbindelse med opstarten af projektet Seniorvenlig By. Projektet skal gøre os klogere på, hvordan vi kan indrette vores by, så man som ældre borger har mulighed for og lyst til at bevæge sig rundt i byen, være aktiv og sammen med andre. I året, der er gået, har rigtig mange seniorer bidraget med input – dels gennem en spørgeskemaundersøgelse, dels på kursusforløbet ”Gå til Byudvikling”, og i starten af det nye år får vi de første resultater af årets indsamling af data om seniorernes færden, erfaringer og oplevelser med og i Hvidovres byrum. Det bliver spændende og meget nyttigt.
I disse år er der netop fokus på byudvikling i Hvidovre. Det kan både ses og høres, når man bevæger sig rundt i byen. Der graves, støbes, og nye byggerier vokser frem, og i 2024 er der også holdt rigtig mange borgermøder om forslag til nye lokalplaner og udviklingsprojekter.
Vi udvikler byen, fordi vi ønsker et Hvidovre, hvor der reelt er plads til alle generationer. Der skal være boliger, der passer til forskellige livsfaser, byrum hvor generationerne kan mødes og trives, plads til mere natur og sikring mod større mængder regn og oversvømmelser, som klimaforandringerne bringer med sig.
Det er ikke let at få alt til at gå op i en højere enhed, og alle er ikke lige tilfredse med de forandringer, der sker med vores by, og står det til mig, kommer der ikke flere højhusbyggerier end dem, der nu er planlagt – Grønnebro ved Hvidovre Station, Hvidovrevejens Butikstorv og ved Friheden Station.
Kommende boligprojekter bør være af en skala, som vi historisk har været mere vant til, og hvor bygningshøjden vil ligne den, der fx er i Bredalsparken midt i Hvidovre.
I 2025 går arbejdet med at anlægge det nye bolig- og naturområde øst for Byvej for alvor i gang, og så starter vi i januar dialogen om en mulig omdannelse af erhvervsområdet mellem Høvedstensvej, Avedøre Havnevej og Arnold Nielsens Boulevard. Jeg håber, at både beboere og brugere af området og de lokale virksomheder vil gå aktivt ind i drøftelserne om, hvordan det område på sigt kan udvikles til en attraktiv ny bydel med både boliger og erhverv.
I Hvidovre skal vi fortsat have et aktivt og blomstrende lokalt erhvervsliv. Derfor handler byudvikling også om at skabe en balance mellem boligbyggerier, mødesteder for borgere og foreninger og plads til virksomheder med meget forskellige behov. Jeg er glad for, at vi i Hvidovre Kommune har et godt og stærkt samarbejde med det lokale erhvervsliv, og vi kan være godt tilfredse med, at Hvidovre Kommune i både i Dansk Industris erhvervsmåling og i kommunens egen erhvervsanalyse i 2024 generelt fik meget positive bedømmelser fra virksomhederne.
Virksomhederne er med til at gøre Hvidovre til en levende by. De er med til at sikre, at beskæftigelsen er høj og arbejdsløsheden lav; de medvirker til uddannelse af vores unge, og mange af dem bidrager ihærdigt til arbejdet med den grønne omstilling og Hvidovre Kommunes ambitiøse klimamål.
Jeg er taknemmelig for engagementet og interessen for udvikling af byen og kommunens tilbud, som lever i Hvidovre. Den lokale debat – i de lokale medier, på sociale medier og til borgermøder – er et udtryk for, at vi alle sammen vil det bedste for vores by, vores samfund og vores medborgere. Det er ikke altid, vi vil præcis det samme, i samme takt eller på samme måde. Men ofte er intentionen den samme. Som fx at skabe større tryghed og sammenhæng i hverdagen for de borgere, der modtager hjemmehjælp. Det har vi gjort ved fra 2024 at indføre faste teams i kommunens hjemmepleje. Kun i ét hjemmeplejedistrikt mangler vi at udrulle de faste teams, og det sker i starten af det nye år.
Med faste teams får borgerne besøg af de samme 8-10 medarbejdere, og ved at medarbejderne arbejder tæt sammen, bliver fagligheden og kvaliteten i hjælpen også styrket. I den ideelle verden kunne man som borger måske godt tænke sig, at det kun var 4-5 faste medarbejdere, der kom i ens hjem, men det kan desværre ikke lad sig gøre i virkeligheden. Naturligvis er der ting, der skal justeres i en proces med at indføre nye måder at arbejde på, men de faste teams, som de ser ud nu, er Hvidovre Kommunes bedste bud – og i øvrigt på linje med mange andre kommuners.
Det bedste bud skal også findes i forhold til stormflodssikring af Hvidovre. Vi har igennem nogle år arbejdet aktivt sammen med København, Tårnby, Dragør og en række statslige aktører om en forundersøgelse om stormflodssikring, og i starten af 2025 bliver de endelige resultater af undersøgelsen offentliggjort. Det første borgermøde om stormflodssikring i Hvidovre blev holdt i november. Interessen var stor, og jeg kan love, at der kommer flere borgermøder om emnet i de kommende år, for det er magtpåliggende for os i Kommunalbestyrelsen, at borgere og virksomheder inddrages i arbejdet med at finde de rigtige løsninger – og meget gerne nogle, som både sikrer boliger, infrastruktur og offentlige institutioner og samtidig giver natur og rekreative muligheder.
Som jeg tidligere nævnte ønsker vi generelt mere natur i Hvidovre, og i 2024 har kommunens Vej & Park fortsat arbejdet med at omlægge og anlægge bede, så de gavner biodiversiteten. Medarbejderne bliver løbende uddannet i nye metoder til pleje af grønne områder, så vi også kan skabe gode levesteder i Hvidovre for mange forskellige planter, insekter, smådyr og fugle. Kommunalbestyrelsen har også sat 3. 3 mio. kroner af til, at der hvert år kan blive plantet nye træer rundt omkring i byen, og samtidig er det blevet nemmere for grundejerforeninger at søge midler til at lave grønne løsninger, der kan dæmpe hastigheden på veje i boligområderne.
Når vi sætter hastigheden ned på vores veje, gavner det ikke kun trafiksikkerheden – det har også betydning for støjen. I 2025 fortsætter vi i Hvidovre kampen mod trafikstøj. Overdækning af motorveje er noget, vi arbejder videre med, og det samme gælder indsatsen for at få en metrolinje til Hvidovre. I starten af det nye år skal jeg til et møde på Københavns Rådhus, hvor lige præcis linjeføringen på en ny metro-linje er på dagsordenen.
Tak for gode samtaler
Som borgmester har jeg været til mange interessante og givende møder i 2024. Der har været mange spændende samtaler, hyggelige og sjove oplevelser med Hvidovres borgere, virksomheder, kommunens medarbejdere og mine politiker-kolleger i Kommunalbestyrelsen. Jeg vil gerne sige jer alle sammen en stor tak.
Skal jeg fremhæve et særligt møde fra året, der gik, må det dog blive dét, jeg havde med mande-yogaholdet i Hvidovre Motionscenter. Det var både hyggeligt og berigende, og jeg blev bekræftet i, hvor vigtigt vores motionscenter er for en stor del af seniorerne i Hvidovre. Det samme gælder Paletten, som jeg har besøgt et par gange i årets løb. Her kommer også rigtig mange seniorer, og huset har gennemgået en virkelig positiv udvikling, som betyder, at det i den grad er blevet mødested og aktivitetshus, der sprudler af livsglæde og god energi. Jeg mener det virkelig, når jeg siger, at jeg håber, at der også vil være den slags tilbud om aktivitet, bevægelse og fællesskab, når jeg engang runder de 60 år.
Et af de første møder, der venter mig i det nye år, er med en gruppe ukrainske børn, som frivillige i Hvidovre har inviteret hertil på ferie. De besøger rådhuset den 3. januar, og jeg er sikker på, at det er et møde, som vil komme til at gøre indtryk. De frivillige i Hvidovre, som arbejder med at støtte og hjælpe det ukrainske folk – både dem, der er flygtet hertil, og dem, der fortsat er i deres hjemland – gør en ufattelig stor indsats, og de skal have en kæmpe tak for deres hjertevarme og hjælpsomhed.
I samme ombæring vil jeg også gerne sende en tak til alle andre, der også yder en frivillig indsats for fællesskabet i Hvidovre og for dem af os, der har det svært.
Jeg glæder mig til at gå ind i 2025 for sammen med resten af Kommunalbestyrelsen, kommunens ansatte, engagerede borgere, foreningslivet og det lokale erhvervsliv fortsat at arbejde for et Hvidovre, hvor velfærd, fællesskab, klima og natur er i fokus.
Godt nytår!