Hvordan får vi (igen) børn og unge til at gå i bad?
LÆSERDEBAT: Det spørgsmål optager mig, efter at vi i udvalgsarbejdet havde en sag om afskærmning i brusebadet på skolerne. Vi Konservative stemte imod forslaget. Vi er helt med på, at badefaciliteterne på flere skoler og i idrætshaller trænger til en fornyelse i form af nye fliser, brusere osv., men vi ønsker ikke at afskærme børnene fra at se, at vores kroppe´er forskellige.
I min verden hører badet med til det at gå til sport eller dyrke idræt i skolen. Det hører med til den danske foreningskultur, og vi bør ikke gå på kompromis med dette. Hverken fordi det er besværligt at skulle diskutere med teenagere, eller fordi vi skal tage hensyn til minoriteter.
3. halvleg kan være den bedste. Det er den uofficielle halvleg af en given idræt, der foregår, når kampen er slut. Man går i bad sammen og drikker måske en sodavand, mens man evaluerer kampen. Denne sociale afslutning er for mig en del af den danske sport- og foreningskultur, som jeg desværre oplever står for skud.
Vi står nemlig med generationer af unge, der pga. corona nedlukninger, dårlige omklædningsfaciliteter og konfliktsky lærere og forældre ikke har vænnet sig til at et bad efter idræt i skolen eller håndboldkampen i fritiden.
Jeg mener, at vores børn og unge har godt af at se hinanden nøgne i badet. Det er sundt at se, at nogle er tynde og andre er tykke. At nogle har små bryster, andre store. At nogle har hår i skridtet og andre ikke. Jeg er klar over, at der også foregår drillerier og endda mobning i badet, men er løsningen at gemme os væk? Det mener jeg ikke.
Som forældre har vi et ansvar for at tale med vores børn om badet hjemmefra, så det ikke er læreren, der skal tage kampen i omklædningsrummet. Men vi har også brug for lærere, der, hvis det bliver nødvendigt, naturligvis tager hånd om mobning i omklædningsrummet.
Jeg synes, at det er et skråplan at skjule problemet. Jeg vil hellere tage fat om roden og finde ud af, hvad vi kan gøre for at få vores børn og unge i bad. Skal de have mere tid, er der for lidt opbakning hjemmefra, eller hvor trykker skoen?
Derfor er jeg glad for, at udvalget trods alt gik med på, at vi får en sag op om, hvordan det står til med at få børnene til at gå i bad, og hvordan vi fra politisk hold kan hjælpe til med at få badekulturen tilbage på sporet. Både på skolerne og i foreningslivet.
Tina Cartey Hansen
Næstformand i Børne- og Uddannelsesudvalget