Udtræder af fælles tandregulering

Udtræder af fælles tandregulering

Hvidovre Kommune vil etablere egen klinik, der skal sikre børn og unge den nødvendige behandling

NYHEDER: Hvidovre Kommune har besluttet at træde ud af det fælleskommunale selskab Tandreguleringen I/S, som har varetaget kommunens tandregulering i samarbejde med Tårnby, Brøndby, Albertslund, Ishøj og Vallensbæk kommuner.

Udtrædelsen sker ved udgangen af  2025 og skyldes de lange og stigende ventetider, der i dag har stor konsekvenser for mange børn og unge i Hvidovre.

Med beslutningen ønsker Kommunalbestyrelsen at sikre kommunens børn og unge en hurtigere og mere målrettet tandreguleringsindsats.

– Vi har taget beslutningen med stor omtanke og efter mange overvejelser. Vores mål er, at Hvidovres børn og unge får den tandbehandling, de har behov for – uden lange ventetider og usikkerhed. Derfor har vi fundet det nødvendigt at træde ud af det fælles selskab, og jeg glæder mig til at kunne tilbyde en hurtigere og mere målrettet indsats til vores børn og unge, siger Sara Benzon, formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Hvidovre Kommune.

Med udtrædelsen vil Hvidovre etablere egen tandreguleringsklinik, som skal ligge i tilknytning til den kommunale tandpleje.

Den nye løsning skal give mulighed for at afvikle ventelisterne og sikre, at de mange børn med akutte behov kan få den nødvendige behandling. Et tættere samarbejde mellem tandregulering og den lokale tandpleje vurderes også at være til gavn for børnene og de unge.

Udtrædelsen fra Tand­reguleringen I/S sker efter flere års forsøg på at afhjælpe de udfordringer, som lange ventelister og øgede behandlingsbehov har medført. Hvidovre Kommune understreger, at man ønsker at arbejde tæt sammen med de øvrige kommuner og Tandreguleringen I/S for at sikre en smidig overgang.

Fokus er først og fremmest på Hvidovres børn

Lige nu står over 600 børn på venteliste til tandregulering, og halvdelen af dem har akut behov. Flere end 10 børn har ventet i hele 5 år. Så situationen er lige nu i bogstaveligste forstand meget smertefuld for mange børn i Hvidovre, der ikke kan få rettet deres tænder i tide. Det betyder skæve tænder, og at de senere i livet bliver udsat for større indgreb og operationer. Det kan jeg hverken som far eller borgmester leve med. Derfor iværksætter vi nu en ny løsning med alle de redskaber, vi har, for at hjælpe vores børn, siger Anders Wolf Andresen, borgmester i Hvidovre Kommune.

Han understreger, at Hvidovre Kommune ikke tager hverken medarbejdere eller udstyr ud af det fælles tandreguleringsselskab, og at selskabet fortsat kan leje de nuværende bygninger i Hvidovre, hvor det holder til. Hvidovre Kommune vil også fortsat samarbejde med de øvrige kommuner, hvor det giver mening, f.eks. i et fælles udbud til private klinikker for at afvikle den lange venteliste, der er oparbejdet.

– Vi forventer ikke, at ventelisteproblematikken bliver løst med et snuptag, da det vil tage noget tid at indhente ventelisten. Men vi regner med at få en langt bedre drift og et tættere samarbejde med den kommunale tandpleje, så borgerne oplever en ensartet og høj kvalitet i den samlede tandbehandling, siger borgmesteren.

Det forventes, at kommunens egen tandregulering vil kunne gå i drift med udgangen af 2025, når Hvidovre Kommune udtræder af det fælleskommunale selskab.

Beslutningen om at oprette en kommunal tandreguleringsklinik forventes ikke at blive dyrere end at blive i det eksisterende selskab, da der også her ville være behov for endnu en ekstrabevilling for at løse de nuværende udfordringer. Kommunalbestyrelsen valgte allerede i forbindelse med budgetaftalen at afsætte over 16 millioner kroner på kommunens budget for 2025-2028 til at sikre en effektiv afvikling af ventelisten til tandregulering, så Hvidovres børn og unge kan få den nødvendige behandling uden unødige forsinkelser.

menu
menu